Drink Margarita
Margarita patří k nejosvěžujícím míchaným nápojům, na které můžeme narazit. Pro tento drink je typický také specifický tvar skleničky. Ačkoli mezinárodní den Margarity připadá na 22. února, není důvod, proč bychom si tento lahodný nápoj nemohli dopřát také jindy v roce. Dávejte si ale pozor: ačkoli vypadá neškodně, může s vámi velmi zamávat! Tequila a Triple Sec jsou dvěma ze tří základních ingrediencí, takže obsah alkoholu může být poměrně vysoký.
Hlavní ingredience Margarity
Podle Mezinárodní barmanské asociace (IBA) do tohoto nápoje patří pouze tři ingredience (plus led). Na jeho přípravu budete potřebovat shaker a speciálně tvarované skleničky, pokud chcete dodržet originální postup. Hlavními ingrediencemi na přípravu Margarity jsou:
- Tequila – IBA uvádí, že by se mělo jednat o tequilu ze 100 % agáve. Pokud jste dosud žili v přesvědčení, že tequila je pouze jedna, mýlíte se! Tento alkoholický nápoj může mít spoustu různých variant. Tou nejautičnější je ale právě ta z agáve.
- Triple Sec – jedná se o původem francouzský likér, který chutná po pomerančové kůře. Je tedy hořko-sladký. Přidává se do některých míchaných nápojů. Jedním z těchto likérů, které můžete běžně sehnat na našem trhu je například Cointreau (recenze).
- Limetková šťáva – ta by měla být do Margarity vždy čerstvě vymačkaná. Díky limetkám získává nápoj svou typickou svěžest a zároveň se jedná o jedinou nealkoholickou složku. Právě díky ní získává nápoj svou typickou zakalenou barvu.
Jakou zvolit tequilu do vašich drinků?
Už jsem si uvedli, že není tequila jako tequila. Samozřejmě můžete použít levnější varianty, nicméně ty mohou nepříznivě ovlivnit chuť výsledného nápoje. Pak můžete mít pocit, že Margarita není nic pro vás, ačkoli byste si ji za jiných okolností skvěle vychutnali. Abyste netápali, poradíme vám několik druhů tequily, které se do tohoto cocktailu skvěle hodí:
Olmeca tequila za akční cenu
- Olmeca Altos Plata – tato tequila je vyrobena ze 100 % agáve. O její kvalitě svědčí to, že byla vyrobena ve spolupráci proslulých barmanů Henry Besantem a Dre Massem a také mistrem destilace Jesusem Hernandezem. Vyšší cena je vykoupena exkluzivní chutí citrónu a vařené agáve.
- El Jimador Blanco – také tento druh tequily pochází z Mexika a vyznačuje se tou nejjemnější chutí. Oblíbili si ji nejenom milovníci tequil. Ve skutečnosti se jedná o nejprodávanější tequilu v Mexiku.
- Jose Cuervo Especial Gold – nyní se jedná o zlatý druh tequily, který se vyznačuje velmi přitažlivou měděnou až oranžovou barvou. Vyrábí se z modré agáve, vyzrálé směsi reposado a kvalitní Cuervo tequily. Má nasládlou chuť, ale přesto velmi jemnou. Celosvětově se jedná o jednu z nejoblíbenějších značek tequily.
- Pepe Lopez Silver – jedná se o jednu z nejlevnějších tequil našeho výběru. Vyznačuje se chutí limetek a agáve, proto je velice oblíbená právě pro přípravu Margarity. Tato tequila je vlastně jednou z nejoblíbenějších pro přípravu tohoto míchaného nápoje.
Jak připravit Margaritu?
Protože už jednotlivé ingredience znáte, zbývá dodat, v jakém poměru je máte namixovat, abyste získali tu pravou Margaritu. Je pravdou, že s poměry jednotlivých ingrediencí si můžete pohrát, abyste získali nápoj dle svých představ, nicméně podle IBA je recept následující.
Ingredience
- 50 ml tequila
- 20 ml Triple Sec
- 15 ml limetkové šťávy
- led
Svůj nápoj můžete dozdobit plátkem limetky nebo limetkovou šťávou. Někteří také okraje skleničky před podáváním ozdobí cukrem nebo dokonce solí – nicméně nejedná se o postup, který by byl schválen IBA. Je to spíše frajeřinka navíc.
Různé druhy Margarity
Protože se jedná o proslulý nápoj, není divu, že se dočkal celé řady vylepšení a různých provedení. Mezi ty nejoblíbenější patří různé ovocné varianty. Jejich vynálezci mohou být nejenom proslulí barmani, ale také kreativní amatéři. Neobvyklé příchutě jsou tvořeny z granátového jablka, zázvoru a ananasu, okurky a máty, zeleného čaje nebo dokonce čokolády. Existují ale také druhy, které jsou velmi oblíbené a mnohem dostupnější:
Frozen Margarita
Říká se, že tento typ alkoholické ledové tříště vynalezl v roce 1971 Mariano Martinez z Dallasu. Typicky se tento nápoj vyrábí prostřednictvím stroje na výrobu ledové tříště. Avšak pokud máte doma výkonný mixér, můžete jej zkusit vyrobit. Ingredience jsou stejné, jenže namísto toho, abyste je dali do shakeru, je spolu s ledem dáte do mixéru. Rozmixujte tak, aby se z ledu staly jen drobné krystalky.
Mango Margarita
Tento druh Margarity se vyznačuje velmi příjemnou oranžovou barvou, kterou dostane právě po mangu. Toto tropické ovoce přidáte ke klasickým ingrediencím, které používáte na přípravu tradiční Margarity. Je důležité, aby bylo rozmixováno na kaši ideálně ve zmrazené podobě. Pak ve vašem receptu můžete nahradit led. Budete ale opět potřebovat výkonný mixér.
Jahodová Margarita Mojito
Pro Českou republiku jsou jahody velmi tradiční a oblíbenou ingrediencí. Použijte je stejně jako mango. To znamená, že rozmražené jahody rozmixujete na pyré a přidáte k ostatním ingrediencím pro přípravu Margarity. Je to ideální nápoj pro zpracování vaší letní jahodové úrody!
Ovocná Margarita
A tímto způsobem můžete připravit v podstatě jakýkoli druh ovocné Margarity. Vhodným ovocem mohou být maliny, meloun, černý rybíz a podobně.
Kdo objevil Margaritu?
Navzdory tomu, že se jedná o tak oblíbený nápoj, nikdo neví, kdo přesně ji vynalezl. Říká se, že první, kdo smíchal tequilu, limetkovou šťávu a pomerančový likér mohla být ve čtyřicátých letech dvacátého století jedna mexická hostitelka. Není jisté, jak se tato hostitelka jmenovala a ani to, jestli použila na ozdobu sklenic sůl. Proto mnozí tuto historku nepovažují za věrohodnou.
Margarita = sedmikráska
Slovo Margarita se překládá jako „sedmikráska“. Proto se dříve odborníci na míchané nápoje domnívali, že se jedná o tradiční koktejl, který byl známý jako Daisy. Takže původ nápoje by mohl být také zde. Další teorie ale říká, že nápoj byl pojmenován podle jedné z nejslavnějších hereček na světě, Ritě Hyworthové.
Největší a nejdražší nápoj
O tom, že Margarita je velmi oblíbeným nápojem, svědčí také fakt, že byly vyrobeny opravdu zajímavé varianty. Největší Margarita na světě byla připravena v Casino hotelu Flamingo v Las Vegas. Její objem byl 8 500 galonů (což je 32 176 litrů). Než byla takto veliká Margarita vyrobena, trvalo to 60 lidem asi 300 hodin. Tento nápoj byl vyroben na oslavu otevření kasina. Avšak nejdražším nápojem se stala jiná Margarita. Stála 1 200 dolarů a na její přípravu byly použity opravdu luxusní ingredience. Tak například tequila vyšla na 1 800 dolarů za láhev.
Nejčastější otázky ohledně Margarity
Není to nezbytné. Podle Mezinárodní barmanské asociace není nutné tento nápoj ani samotné skleničky ničím zdobit. Někteří hostitelé ale ke zdobení používají sůl (kterou ostatně používáme i když pijeme tequilu samotnou), kterou ozdobí horní část skleničky.
Spousta lidí si zamilovalo Margaritu, ale tápou v tom, co je vlastně Triple Sec – druhá nejdůležitější ingredience tohoto míchaného nápoje. Jedná se v podstatě o jakýkoli pomerančový likér. U nás je nejznámější Cointreau.
Milovník kvalitního alkoholu, nepohrdne vínem, ani sklenkou něčeho ostřejšího. Babička mu ale vždy říkala „stačí jenom zdravotní šťopička“ a toho se také drží.