Nejlepší vodka 2023
TOP 6 nejkvalitnějších vodek
Obsah textu
- TOP 6 nejkvalitnějších vodek
- Recenze TOP vodek
- Beluga
- Grey Goose Vodka
- Belvedere Pure Vodka
- Absolut Blue
- Finlandia vodka
- Russian Standard Original
- Samostatné recenze vodek
- Jak vybrat kvalitní vodku
- Typy vodky podle původu
- Obsah alkoholu
- Doba zrání
- Chutě vodky
- Destilace vodky
- Nejznámější značky vodky
- Cenové relace vodky
Níže přinášíme krátké recenze výše uvedených vodek.
Recenze TOP vodek
Beluga
Vodka Beluga právoplatně okupuje přední příčky těch nejlepších ruských vodek. A není se čemu divit. Dlouhý výrobní proces se pojí s prostředím, kde tento destilát vzniká. Je to vzdálená Sibiř, odkud se v roce 2002 průzračný alkoholový nápoj vynořil. Konkrétně z destilerie s názvem Mariinsk, jejíž historie sahá do roku 1900.
Ve prospěch vodky Beluga hovoří primárně rukodělná výroba a zdlouhavý výrobní úkon trvající až tři měsíce. Tento klenot je před vypuštěním na trh ještě delší čas odležen, aby dokonale uzrál. Vodka Beluga je mnohdy označována, jako sibiřský diamant, což je celkem vypovídající přirovnání.
Vodka Beluga a její chuť
Ruská vodka je špičková ve všech směrech. Značnou pozornost si uzme už samotná láhev, která je zhotovena z prvotřídního optického skla. Právě za jejími stěnami vykukuje dokonale křišťálový destilát. Celý koncept láhve působí hodně přírodním dojmem. Ostatně, její podoba vznikala pod rukama francouzských mistrů tohoto oboru.
Vodka Beluga obsahuje 40 % alkoholu a prezentuje se velice čistou chutí. Ta je podržena použitými ingrediencemi, mezi které patří čistá artézská voda ze sibiřských pramenů a také ten nejlepší slad. Při pití vodky Beluga neucítíte žádné syntetické příměsi, jako je tomu u konkurenčních produktů. Absolutně přírodní destilát si vás získá svou nesmělou čistotou. Zároveň vám nebude chybět ani bohatost chuti. Za vším stojí precizní a léty ověřené receptury s důrazem na dlouhý výrobní proces.
Hodnocení a závěr
Jestliže chcete proniknout do segmentu kvalitních vodek, stane se pro vás Beluga ideální zbraní. Nejčistší vodka ze sibiřské přírody je vhodná pro náročné milovníky tohoto alkoholického nápoje. Díky propracované láhvi můžete vodu Beluga použít jako prvotřídní dárek. Každý milovník vodky bude chtít být obdařen právě Belugou.
Grey Goose Vodka
Pokud si myslíte, že kvalitní vodka může pocházet pouze z Ruska, jste na omylu. Důkazem toho je Grey Goose Vodka, jejíž domovinou je Francie. Právě severní oblast této země, konkrétně kraj Cognac patří k vyhlášeným, co se týče destilace alkoholu. Žijí zde mistři svého řemesla, kteří se postarali o celosvětově populární destilát Grey Goose Vodka.
V rámci výroby je vsazeno na metodu Pot Still. K samotnému filtrování je využíváno aktivní uhlí. Periodický destilační proces jde ruku v ruce s precizním mísením ingrediencí, ale také s profesionální kvalitou. Ta k alkoholu vyráběném ve Francii neodmyslitelně patří.
Grey Goose Vodka a její chuť
Grey Goose Vodka je prestižní záležitostí. To znamená, že ani její obal rozhodně nebude působit omšelým dojmem. Jednoduchá láhev z mléčného skla je opatřena modrými prvky a etiketou, jíž zdobí letící šedivé husy. Stylově vypadající láhev ukrývá prémiovou vodku.
Když si k vodce nejprve přičichnete, dostane se vám příjemné alkoholové vůně. S naprostou jistotou ucítíte jablečný a medový závan. Grey Goose Vodka chutná velice hladce. Má do jisté míry měkkou chuť a očekávat můžete například závan smetany, květin nebo vanilky. Ostatně, už na počátku výrobního procesu stojí rýže, ječmen a pšenice, což se díky správnému destilačnímu procesu promítá do výsledné chuti.
Hodnocení a závěr
Grey Goose Vodku lze hodnotit jako přitažlivou. Okouzlí vás totiž nejenom svým zevnějškem, ale primárně tím, co nabízí uvnitř láhve. Příjemné aroma, přitažlivá chuť a pověstná francouzská kvalita. Ano, nejedná se jen tak o ledajakou vodku. Kvalitní kousek Grey Goose polahodí vaše chuťové pohárky a zároveň se může stát velice zajímavým dárkem. Ocení ji především obdivovatelé kvalitních vodek.
Belvedere Pure Vodka
Belvedere Pure Vodka je polským klenotem. Vodka, která si získala srdce mnoha milovníků tohoto typu destilátu především pro svoji vynikající chuť. Do té se pochopitelně promítá kvalita výroby. Belvedere Pure Vodka je spjata s letitými tradicemi a prověřenými výrobními postupy. Na vše mimochodem dohlíží odborník na slovo vzatý. Tím je Zbigniew Monk.
Co se týče výrobního procesu, základem všeho je žito. Belvedere Pure Vodka během svého vzniku prochází až třiceti třemi kontrolami. Ty od sebe selektují kvalitu a nekvalitu. Díky tomu se na prodejní pulty dostává jen dokonale čirý alkoholický nápoj. Vodka je čtyřikrát destilovaná.
Belvedere Pure Vodka a její chuť
Belvedere Pure Vodka doslova zaujme na první pohled. O skvělý dojem se stará láhev zhotovená z mléčného skla. Její tělo je zdobeno strukturami a pochopitelně i etiketami, které dokonale zapadnou do celého designového konceptu.
To nejlepší z tradiční polské výroby má spoustu chuťových vlastností. V první řadě je to hebkost a jemnost. Do jisté míry sametová struktura nabízí určitou sladkost v decentním závanu. Takové splynutí chutí na jazyku ocení bezpochyby každý. Belvedere Pure Vodka kromě zmíněného prezentuje i velice čistý a lahodný závěr. Jednoduše vás překvapí od A až do Z.
Hodnocení a závěr
Právě důkladná destilace, použití vody z artézské studny a aplikování vhodných příměsí dělají z této vodky kvalitní zboží. Belvedere Pure Vodka je dobrá na všechny způsoby. Nejvíce si její hebké chuti dopřejete, když ji budete pít samotnou. Nasládlé aroma je ovšem vynikajícím předpokladem toho, že si na ní pochutnáte také v kombinaci s ostatními ingrediencemi, například při přípravě míchaných nápojů. Ve výsledku i její originální láhev bude předzvěstí toho, že se bude vyjímat v jakékoliv sbírce vodek nebo se stane skvělým dárkem.
Absolut Blue
Vodka Absolut Blue je jednou z nejprodávanějších vodek na světě a možná také jedna z těch nejznámějších. Destilát vzniká ve Švédku a má 40 % alkoholu. Tradice této vodky je doslova sáhodlouhá. Váže se s rokem 1879 a se jménem Lars Olsen Smith. Právě ten se pustil do výroby vodky vznikající z lokálních surovin. Voda z vlastní studny, pšeničný slad a čtyřfázová filtrace.
Místo s názvem Åhusu je pro vodku Absolut Blue typické dodnes. Právě zde pokračuje výroba, která je podle mnohých absolutně dobrá a zároveň absolutně čistá. Výraz „absolut“ se ve spojení s Absolut Blue vodkou objevuje v různých souvislostech. Zajímavostí je také to, že prázdné láhve jsou před naplněním destilátem vyplachovány opět a pouze Absolut vodkou.
Absolut Blue a její chuť
Absolut Vodka, to je nepřehlédnutelný nápis na samotné láhvi destilátu. Její vzhled je nenáročný a vychází z tvaru lékovek, které mají v historii Švédska hodně dlouhou tradici. Jednoduchost a přímočarost můžete očekávat i v tomto případě. Průhledná láhev nemá žádnou etiketu, ale v podstatě písmo natisknuté na čirém skle.
Právě výrobní proces a kvalitní ozimá pšenice jsou předpokladem jemné chuti. Ta má do určité míry obilný nádech, avšak jen v malém měřítku. Při pití vodky musíte opět použít slovo „absolutní“. Nyní v kombinaci s čistotou nápoje a jeho čistou chutí.
Hodnocení a závěr
Není se čemu divit, že vodka Absolut Blue je populární po celém světě a vyváží se do více jak 126 zemí světa. Vliv na to má nejenom její čistá chuť, ale také velice dostupná cena. Možná i proto se tato vodka objevuje v podstatě v každém baru či restauračním zařízení. Vychutnat si ji můžete nejlépe čistou. Pokud chcete potěšit náročnějšího milovníka vodek, Absolut Blue nebude asi tou nejlepší volbou. Hodí se spíše pro méně vybíravé.
Finlandia vodka
Vodka ze severu, tak lze označit produkt Finlandia vodka. Její název mnohé prozrazuje. Destilát vzniká ve Finsku a jeho historie sahá do roku 1970. Už o rok později začala společnost vodku dovážet do Spojených států amerických a rozšířila se v podstatě po celém světě. Finlandia vodka je z tohoto pohledu třetí nejexportovanější do USA.
Základem této severské vodky je ječmen. A jednou z hodně důležitých přísad je i voda z ledovců. Údajně nedochází ani k jejímu čištění, které by mohlo negativně ovlivnit chuť vodky. Finlandia vodka vzniká pouze jedinou destilací. Ta má ovšem několik fází a trvá dlouhých padesát hodin. Samotnou značku vlastní společnost Brown-Forman a na produkci dohlíží firma Altia.
Finlandia vodka a její chuť
Ledová vodka si zaslouží patřičnou prezentaci. Přesně z těchto důvodů připomíná láhev led. Její tvar i průhlednost tomu napovídají. Vše ostatní spojené s prezentací je založeno na jednoduchosti. Typická modrá etiketa a uzávěr dotváří celek, který možná ničím vyloženě nepřekvapí, ale také neurazí.
Finlandia vodka se pyšní čirou barvou. Když si k alkoholickému nápoji přičichnete, ucítíte určitě svěžest a živost. Tohle všechno překryté velice jemnými tóny citrusů a limetky. Musíte se ale teprve napít, abyste okusili trochu oříškové aroma Finlandia vodky a užili si její suché a elegantní podání. Když vodku polknete, nemine vás decentní kořeněné štípnutí v závěru. Zkrátka degustační proces, jak se patří.
Hodnocení a závěr
Vodku Finlandia lze označit za dobrou, kvalitní a svěží. Právě ona zmiňovaná svěžest se nejvíce projeví v okamžiku, kdy vodku před konzumací co nejvíce zchladíte. Vložte ji například do mrazničky. Finlandia vodka může být ovšem i zajímavým dochucovadlem libovolných drinků. Obecně ji lze označit za průměrnou a cenově dostupnou vodku. Aktuálně existují i verze s příchutěmi.
Russian Standard Original
Russian Standard Original je vodka, jejíž domovinou je Rusko. Prémiová ruská vodka, která se postupem času stala standardem při určování kvality vyráběné v Rusku. Její produkce hodně souvisí s Mendělejevem. Právě jeho pravidla v rámci předsedání carské rady zaměřené na normu ruské vodky jsou používána dodnes. Jejich první znění proběhlo v roce 1894.
Postupem času se vodka Russian Standard Original stala standardem označovaným jako „Russkij standard“. Od toho je také odvozen její jasně vypovídající název. Vodku na trh poprvé uvedl Roustam Tarik v roce 1998. Ten samý člověk pak v roce 2006 vsadil na nejmodernější technologie ve spojení s tradičními postupy a vytvořil nadčasovou destilerii v Petrohradu.
Russian Standard Original a její chuť
Russian Standard Original je vodkou, která na první pohled vypadá, že pochází skutečně z Ruska. Svědčí o tom samotné provedení láhve. Ta je opatřena černými etiketami a ruskými nápisy. Už při jejím otevírání budete mít dojem, že pijete něco lepšího.
Základ v podobě té nejvybranější ruské pšenice a vody z ledovců se prokazatelně promítá do výsledné chuti. Chuťově čistá a poctivá vodka má do značné míry neutrální aroma. K němu přispěla určitě opakovaná destilace a filtrace skrze dřevěné uhlí. Russian Standard Original je především jemnou vodkou, v níž pochopitelně zaznamenáte obsah alkoholu s hodnotou 40 %.
Hodnocení a závěr
Absolutně čistá vodka Russian Standard Original je bezpochyby dobrou volbou mezi vodkami v podobné cenové kategorii. Ruský standard si můžete dopřávat na mnoho způsobů. Charakteristickou chuť tohoto nápoje si užijete na ledu, ale také při pokojové teplotě. Vodku můžete použít i jako základ pro nejrůznější koktejly.
Ochutnali jsme všechny tyto láhve…
Samostatné recenze vodek
Nákupní rádce vám poradí…
Jak vybrat kvalitní vodku
Vodka je destilát, který má křišťálově čistou barvu. Někteří lidé ji milují, protože má neutrální chuť, kterou jednoduše smícháte snad s jakýmkoli nápojem. Jiní ji ale v oblibě nemají, protože nemá žádnou osobitou příchuť. Zkrátka a dobře – vodce nemusí přijít na chuť každý. Některé koktejlové bary dokonce nechtěli vodku zařadit do svého repertoáru – dnes už byste ale na takový bar jen těžko narazili. Vodka si své místo dobila a dnes je jednou z nejprodávanějších lihovin na světě.
Vodka je lihovina, která nemá výraznou chuť, vůni ani osobitost. Základem pro její výrobu jsou brambory a obilí (zejména ječmen nebo pšenice, někdy ale také žito či kukuřice). Avšak ne vždy jsou tyto suroviny použity, a tak se stává, že při výrobě vodky se používají mnohé další produkty, jako jsou hrozny, agáve, med, řepa, javorový sirup, třtinový cukr nebo dokonce mléko a syrovátka. Jak vybrat vodku, když ne podle složení?
- Typ – podle typu můžeme vodky rozdělit na ty, které bez příchuti, a ty s příchutěmi. Koupit si tak můžete klasickou vodku, nebo vodku ochucenou vanilkou, brusinkou, limetkou či jinými příchutěmi. Ochucené vodky se často používají také do míchaných nápojů, například slavný Cosmopolitan vyžaduje citronovou vodku do svého základu.
- Země původu – vodka se dnes vyrábí po celém světě. Nejznámější jsou ale východoevropské vodky, které vyrábí Rusko, Ukrajina, Bělorusko. Výroba ale probíhá také ve střední Evropě, kam se řadí i Česká republika. Velmi dobrou pověst mají zejména severské vodky, jako je Finsko nebo Švédsko.
- Obsah alkoholu – není pravdou, že všechny vodky mají stejné množství alkoholu. Většina jich obsahuje 40 % alkoholu, nicméně najdete i takové, které obsahují 60 %. Ochucené vodky jsou obvykle o něco slabší, mají pouze 20 % alkoholu. Vodku bychom neměli ředit vodou (čímž se liší například od whisky).
- Cena – v neposlední řadě se můžete řídit cenou. Nejlevnější vodky koupíte už kolem stokoruny. S její kvalitou ale počítat nemůžete, navíc je velmi pravděpodobné, že tyto vodky budou mít typickou pachuť destilátu. Pro jemnou chuť byste měli sáhnout po dražších vodkách – od 300 Kč už najdete vodky dobré kvality. Milovníci vodky ale mohou za tento nápoj utratit klidně i několik tisíc korun.
Postup výroby
Na začátku je fermentace základu. Tím mohou být brambory, obilniny, kukuřice nebo třeba hrozny. Tento základ se vypálí a poté několikrát destiluje. Je na samotném výrobci, kolikrát bude svou vodku destilovat. Po této destilaci se vodka filtruje přes aktivní uhlí, čímž se odstraní všechny nečistoty, které v ní zůstaly. Díky tomu se můžete těšit na čirý, křišťálově zbarvený nápoj. Navíc by tyto nečistoty mohly být příčinou nežádoucí chuti vodky. Některé vodky jsou kvůli absolutní čistotě filtrovány vícekrát, jiné procházejí různými typy filtrů, jako je bambus, diamantový prach, křemen nebo tkanina. Vodka nevyžaduje zrání v sudech (čímž se liší například od whisky). To je také důvod, proč je její barva čirá.
Historie vodky není příliš známá. Některé zdroje uvádí, že původním výrobcem vodky je Polsko, protože tamější obyvatelé poprvé destilovali nápoj, který se vodce náramně podobal. A to už v 8. století. Vodka ale nesloužila vždy jen k pití. Ve středověku sloužili chuťově nevýrazné lihoviny (mezi které se vodka řadí) k léčebným účelům nebo do střelného prachu. V 15. století začala podobná destilace vodky, jakou známe z dnešních let – a kdo jiný by měl stát za její výrobou, než Rusové? V 19. století bylo objeveno obrovské vylepšení ve výrobě vodky: byla objevena metoda filtrování alkoholu pomocí dřevěného uhlí.
Lepek ve vodce
Ačkoli se některé druhy vodky vyrábí z pšenice a žita, není pravdou, že lepek se dostane až do výsledného produktu. Proto si lidé se zvýšenou citlivostí na lepek nemusí dávat pozor na produkty, v nichž je vodka obsažena.
Kalorie ve vodce
O vodce se nesprávně tvrdí, že vzhledem k neutrální chuti má také nízký obsah kalorií. Bohužel to však není pravda a vodka je na tom kaloricky stejně, jako jakákoli jiná lihovina. Jeden panák vodky vás vyjde obvykle do 100 kalorií, což je přibližně stejně, jako třeba whisky nebo rum.
Typy vodky podle původu
Vodka se v současnosti vyrábí na celém světě – a k její výrobě se používají dostupné produkty. Dlouhou tradici ve výrobě tohoto nápoje má Rusko, ale také další země východní Evropy. Polsko vyrábí Belvedere, Lotyšsko vyrábí Stolichnaya a Skandinávie je domovem švédské Absolut a finské Finlandie. Také v Americe se vyrábí vodka, nejslavnější je asi Smirnoff. Určit, která z nich je nejlepší, je těžké, protože to závisí na chuti spotřebitele.
- Ruská vodka – až do roku 1870 bylo nejpoužívanější přísadou ruské vodky žito. Vzhledem k jeho nedostatku se ale postupně přešlo na jiné suroviny, jako jsou brambory a pšenice.
- Polská vodka – za nejlepší základ se považuje žito, protože výsledná vodka má jemnou a sladkou chuť a vůni. Právě Polsko je největším světovým producentem žita, a tak není divu, že i vodka je vyráběna z této suroviny. Velmi oblíbenou surovinou pro výrobu vodky jsou ale také brambory.
- Česká vodka – české druhy vodky nemají světový věhlas, nicméně i mezi nimi můžete objevit svého favorita. Vyrábí se převážně z brambor či obilovin.
- Finská vodka – Finové nejvíce milují vodku, která je vyrobena z ječmene.
- Švédská vodka – Švédové svou vodku vyrábí převážně z žita. Podle srovnání se jedná o nejlepší vodky na celém světě. Švédská Absolut vodka je jednou z nejprodávanějších na celém světě.
- Francouzská vodka – pro výrobu se obvykle používá pšenice.
Obsah alkoholu
Až do 18. století se vyráběly vodky, jejichž obsah alkoholu byl do 20 %. V současné době dominují vodky s obsahem 40 %, ale najdete i mnohem silnější vodky, klidně s obsahem 60 %. To, která vodka vám bude nejlépe chutnat, závisí na vašich chuťových buňkách. Budete si tedy muset provést vlastní test, abyste zjistili, do jaké vodky se zamilujete. Ti, kteří alkoholu příliš neholdují, by rozhodně neměli začínat s nejsilnějšími vodkami. Pokud zvažujete koupi vodky jako dárku, sáhněte po té 40 %. Je to zlatý střed, který se hodí k popíjení jen tak nebo třeba do míchaných nápojů.
Doba zrání
Vodka nevyžaduje zrání v sudu. Ne všechny vodky jsou ale čiré, což může znamenat, že prošly procesem zrání v sudech. Díky tomu mohly získat další chuťovou hloubku – kterou budou jedni milovat, druzí nenávidět. Ve skutečnosti se jen velmi málo vodek nechává zrát. Díky zrání získá voda zajímavou příchuť a výraznou texturu. Chuť takové vodky je stále ještě jemná, může ale naznačovat vanilku, citrusy, mandle nebo třeba zemité tóny. Existují vodky, které byly ponechány v dubových sudech, kde zrály. Získaly tak chuť, vůni i barvu těchto sudů a jsou považovány za vodku i ochucenou vodku.
Chutě vodky
Obvykle má vodka velmi jemnou, neutrální chuť. Někteří výrobci se ale pustili do experimentování a dodávají tomuto nápoji osobitost. Chuť může vodka získat díky zrání v sudu, ale také přidáním specifických produktů. Ochucené vodky, v nichž se nechávají vyluhovat různé přísady, jsou oblíbené zejména v Rusku a Polsku. Zde se můžete setkat s vodkami s příchutí kopru, estragonu či koriandru, křene či zázvoru. Trend ochucené vodky se ale připisuje švédské značce vodky (Absolut).
V současné době už můžeme narazit na nejrůznější druhy vodek, které mají spoustu hravých příchutí. Mezi nejčastější ovocné patří citrusy, lesní plody, ale také dračí ovoce. Přidávají se ale také slané přísady a různé koření. Vznikají tak vodky vyrobené z chilli papriček nebo dokonce slaniny. Oblíbené jsou i „sladké“ druhy vodek, které jsou ochuceny vanilkou či karamelem. Některé z těchto druhů vodek jsou oblíbené k pití jen tak, jiné si prorazily cestu do neslavnějších koktejlů, jako je například Cosmopolitan.
Destilace vodky
Ne vždy musí platit, že vodka, která byla destilována šestkrát, je lepší, než vodka, která prošla pouze dvojí destilací. Každá vodka, bez ohledu na to, kolikrát byla destilována, může mít ty nejlepší recenze. Ve hře o nejlepší vodku jsou totiž další faktory, jako je například kvalita ingrediencí, ze kterých je vodka destilována. Jen ze špičkových surovin můžete získat kvalitní vodku. Pokud použijete levné ingredience, nemůžete očekávat, že chuť vaší vodky bude výborná – a to i přes několikanásobnou destilaci. Mnoho skvělých vodek je filtrováno i destilováno pouze jednou a mají výrazně lepší chuť, než vodky, které byly destilovány pětkrát či šestkrát.
Neexistuje žádný pevně stanovený způsob kultury pití vodky. Pokud si chcete vodku dopřát v tradičním stylu – tedy mezi jednotlivými sousty jídla (jako je losos nebo kaviár) – měli byste vodku podávat dobře vychlazenou, ve vysokých panákových skleničkách a usrkávat ji mezi jednotlivými sousty. I když pijete vodku jen tak, bez jídla, je důležité ji vychladit. Ideálně ji před podáváním dejte do mrazáku. Některé nápoje se ředí vodou, aby se rozvinuly další chutě. Pokud byste však naředili vodku, jen tím zvýrazníte lihovou chuť. Proto platí pravidlo: neředit!
Vodku si ale můžete dopřát jako součást nejrůznějších míchaných nápojů. Tím nejjednodušším je asi vodka s džusem nebo tzv. „Křídla“ (vodka s energetickým nápojem). O něco náročnější na přípravu je pak Moscow Mule (směs vodky, zázvorového piva a limetkové šťávy), Bloody Mary (vodka, rajčatová šťáva, koření) nebo již zmíněný Cosmopolitan (citrusová vodka, brusinková šťáva, limetka).
Nejznámější značky vodky
Vodku pilo spoustu známých osobností – ať už součástí filmu nebo v osobním životě. Asi jedním z nejznámějších byl James Bond, který si rád dopřává nápoj Vespers (nápoj připomínající Martini, vyrábí se z vodky, ginu a Kina Lillet) nebo Martini (někdy s vodkou, jindy s ginem). Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě zase zpopularizovala Cosmopolitan, kde vodka je jednou z hlavních přísad. Níže jsou nejznámější značky vodky. Co od nich můžete očekávat?
Russian Standard
Ruský standard nebo také Russian Standard se považuje za velmi dobrou vodku. Svůj původ má v Rusku, kde jde o tradiční nápoj. Na výrobu nápoje se používá ruská ozimá pšenice a voda z Ladožského jezera. Tato vodka je třikrát filtrována, a to přes uhlí a stříbro.
Elit
Jedná se o lotyšskou vodku, která se vyrábí pod značkou Stolichnaya. Výrazná je již její láhev, která vypadá luxusně. Cenově sahá tato vodka okolo jednoho tisíce korun. Vyrábí se z ozimé pšenice a křišťálové vody. Prošla čtyřfázovou filtrací přes aktivní uhlí, tkaninu a drcený křemen.
Blend vodka 42
Tentokráte se jedná o levnější vodku, kterou pořídíte již do dvou set korun. Těšit nás může to, že se jedná o českou vodku. Vyrábí se z pšenice, hroznů a melasy. Tato směsice je filtrována přes kokosové skořápky. Její výrobce se rozhodně nemusí stydět, jde o vodku přijatelné kvality.
Amundsen vodka
Tato norská vodka je vyrobena z obilí tradiční skandinávskou technologií výroby. Vodka byla několikanásobně filtrována přes dřevěné uhlí.
Finlandia vodka
Výroba této vodky sahá již do 70. let minulého století. Jejím tvůrcem je Tapio Wirkkala. Finlandia vodka je jednou z nejoblíbenějších na celém světě. Svou čistotu získává díky procesu destilace (ječné zrno se maceruje v alkoholu z obilnin a míchá se s pramenitou vodou.
Nicolaus
Slovenská vodka Nicolaus je dostupná s cenou do dvou set korun. Prochází několikanásobnou filtrací přes aktivní stříbro. Pro výrobu byl použit prvotřídní obilný líh a čistá podtatranská voda.
Koskenkorva
O něco vyšší kvalitě i oblibě se těší finská Koskenkorva. Jedná se o vodku, která je ve Finsku nejprodávanější. Vyráběna je z ječmene a čisté ledovcové vody. Zaplatíte za ni okolo čtyř set korun. Jedná se o jednu z těch vodek, které jsou natolik čisté, že nevyžadují filtraci. A přitom jim to neubírá na kvalitě.
Belvedere
Tentokráte se vydáme do Polska. Tato vodka je vyrobena ze žita a destiluje se čtyřikrát. K výrobě byla použita voda z artézské studny. Výsledkem je kvalitní vodka, za kterou zaplatíte téměř devět set korun.
Absolut
Tato švédská vodka se vyrábí již od roku 1879. Je považována za jednu z nejčistších vodek světa. O její skvělé chuti svědčí fakt, že patří k nejoblíbenějším na celém světě. Litrovou láhev koupíte za cca 450 Kč.
Jelzin
Tato vodka je cenově dostupná, pořídíte ji kolem dvou set korun. Navzdory názvu se jedná o francouzskou vodku. Byla podrobena čtyřnásobné destilaci a použít ji můžete jak do míchaných nápojů, tak také jen tak.
Zubrowka
Polská Zubrowka je typická nejenom tím, že nemá průzračnou barvu, ale také tím, že ve sklenici můžete vidět přísadu, která jí dodává aroma. Vodka samotná je vyráběna ze žita, ochucena je pak bylinkou, která se jmenuje tomkovice vonná. Tato bylinka je typická tím, že si na ní velmi rádi pochutnávají zubři. Koupíte ji kolem pěti set korun.
Danzka
Tato vodka se prodává v neobvyklé lahvi z kartáčovaného hliníku ve tvaru vakuové baňky. Typická je také tím, že si ji můžete kromě klasické varianty koupit také ochucenou (například citron, brusinka, jablko atd.). Vyjde vás na asi čtyři sta korun. Při výrobě této vodky byla použita jen ta nejkvalitnější pramenitá voda.
Kalashnikov
Za tuto vodku zaplatíte okolo dvou set korun za půllitrovou lahev. Vhodná je zejména do míchaných nápojů.
Cenové relace vodky
Méně drahé značky jsou obvykle vhodné do míchaných nápojů. Pokud vám ale nevadí drobná pachuť nebo zápach lihu, můžete si je dopřát jen tak. V obchodech najdete tyto lahve většinou v nejnižších poličkách, čímž vás obchodníci nepřímo nutí, vzít si láhev dražší. Například tu, kterou máte v úrovni očí. Obecně platí, že čím více utratíte, tím chutnější vodka bude.
- Do 200 Kč – spolehnout se můžete na to, že z těchto druhů vodek ucítíte destilátoru pachuť. Ani chuť nápoje nebude úplně neutrální, může vás pálit v ústech. Také vstupní suroviny nemusely dosahovat té nejlepší kvality. Vzhledem k těmto aspektům nemusí levné vodky vyhovovat každému.
- Do 600 Kč – nyní už budete kupovat kvalitní vodku, neutrální chuti a bez zápachu či pachuti. Použít je můžete do míchaných nápojů, ale také jen tak. Výhodou jsou kvalitní ingredience, které byly použity na výrobu.
- Nad 600 Kč – v této cenové relaci byly použity ingredience prémiové kvality, stejně jako netradiční zdroje vody. Narazit můžete na vodky, které byly vyráběny z vody z ledovce, studánek, nedotčené přírody apod.
Nejčastější otázky a odpovědi
Obvykle ano. To, že je vodka zbarvená, znamená, že buď zrála v sudu, nebo byla něčím ochucena. Mohlo jít například o bylinku nebo ovoce. Někteří výrobci využívají speciálně zbarvené láhve. Díky tomu vypadá nápoj jako zbarvený, ačkoli je čirý.
Melasa je levná ingredience, která vzniká rafinací cukru. Vodka se z této ingredience se skutečně vyrábí a vyznačuje se čistším aroma. Chuť vodky je sladší.
Nejčastější údaj, na který na láhvi vodky narazíte ohledně množství alkoholu, je 40 %. Najdete ale vodky, které mají i méně alkoholu. Bude se jednat zejména o ochucené druhy vodky. Některé vodky budou mít i větší procento alkoholu. Takové se rozhodně nedoporučují pro ty, kteří s alkoholem začínají.
Milovník kvalitního alkoholu, nepohrdne vínem, ani sklenkou něčeho ostřejšího. Babička mu ale vždy říkala „stačí jenom zdravotní šťopička“ a toho se také drží.